Sunteți curiosi despre energia provenită din surse regenerabile? Sau despre cine suntem noi și care sunt serviciile noastre? Aici găsiți cele mai frecvente întrebări și răspunsuri:
Ofertele de furnizare a energiei electrice se găsesc în pagina dedicată Clientilor Casnici sau în pagina dedicată Clienți Industriali și Comerciali
Clientul casnic este cel care cumpără energie electrică pentru a asigura propriul consum casnic.
Clientul noncasnic este cel care cumpără energie pentru asigurarea consumului propriu generat de activități economice sau profesionale, altul decât cel casnic.
Clientul vulnerabil este clientul care aparține unei categorii de clienti casnici și se încadrează in categoriile definite in Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil si Legii 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale.
Lista documentelor necesare pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice poate fi consultată aici
Lista documentelor necesare pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice poate fi consultată aici
Schimbare furnizorului este gratuită și nu sunt necesare modificări din punct de vedere tehnic. Acest proces este reglementat prin ordinul ANRE 234/2019. Etapele pentru schimbarea furnizorului sunt:
Preluarea in portofoliu de către noul furnizor se realizează in 21 de zile de la data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului. După semnarea contractului de furnizare, noul furnizor de energie electrică este responsabil de demersurile in vederea încheierii contractelor pentru serviciul de distributie si a tuturor celorlalte servicii necesare pentru derularea contractului de furnizare. Procedura de schimbare a furnizorului poate fi consultată aici.
Informațiile despre întreruperile programate sau neprogramate în furnizarea de energie electrică sunt publicate de către Operatorul de Distribuție din zona locului de consum. Lista cu operatorii de distribuție din fiecare județ și numărul de telefon la care ii puteți contacta in caz de întrerupere a furnizării de energie electrică o puteți găsi aici.
Prețul energiei electrice din contract este alcătuit din prețul de furnizare a energiei activă și a taxelor si tarifelor reglementate precum tariful de transport si sistem, tariful de distribuție si taxe precum contribuția de cogenerare, certificate verzi și acciză.
Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență reprezintă o sumă datorată lunar de fiecare consumator de energie electrică, pentru promovarea și dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficiență, în scopul creșterii eficienței energetice și al îmbunătățirii securității alimentării cu energie, pe piața de energie din România. Aceasta este reglementata de către ANRE si poate suferi ajustări la începutul semestrului I si II al fiecărui an, dar și in perioada noiembrie-decembrie a fiecărui an.
Statul român sprijină investițiile în energie verde (regenerabilă) prin intermediul certificatelor verzi și prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora. În prezent, fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un număr de certificate verzi. Certificatul se poate tranzacționa, distinct de cantitatea de energie electrică pe care acesta o reprezintă, pe o piață organizată, în condițiile legii. Astfel, furnizorii de energie electrică sunt obligați să achiziționeze de la producători o anumita cotă de certificate verzi pe care ulterior să le factureze clientului final.
Daca adresa locului de consum s-a modificat ca urmare a schimbării numelui sau numărului străzii sau apartamentului, te rugam sa ne transmiți o solicitare pe adresa de e-mail pe care o poți găsi in pagina Contact, împreună cu documentele ce atesta aceasta modificare.
Sesizările pot fi transmise la adresa de email energy@ingka-investments.ro, iar răspunsul il veți primi în cel mai scurt timp posibil, fără a depăsi termenele stabilite de legislația in vigoare.
Toate informațiile necesare sunt disponibile pe pagina Informatii utile – Legislatie.
Garanția de origine reprezintă documentul electronic care dovedește ca o cantitate de energie furnizata unui consumator final a fost produsa din surse regenerabile, cat si sursa folosita in producerea cantității, in conformitate cu art.3, alin 9 din Directiva 2009/72/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2019 privind normele comune pentru piața interna a energiei electrice si de abrogare a Directivei 2003/54/CE. Ponderea energiei produse din surse regenerabile este specificata in eticheta energiei electrice.
Etichetarea energiei electrice reprezintă totalitatea activităților desfășurate de către un furnizor de energie electrica pentru a informa clienții săi despre contribuția fiecărei surse de energie prima la producerea energiei furnizate, dar si despre impactul asupra mediului înconjurator. Eticheta de energie este disponibila aici.
Întrebările și nelămuririle privind factura de consum pot fi comunicate prin intermediul adresei de email energy@ingka-investments.ro în maximum 30 de zile de la primirea facturii. Răspunsul il veți primi în maximum 5 zile lucrătoare de la primirea contestației.
Măsurile de eficiență energetică pot fi consultate la instituții cu atribuții în domeniul energiei precum ANRE– departamentul pentru eficiență energetică sau pe site-ul Ministerului Energiei
POSF este platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național, al cărui operator este ANRE.
Prin intermediul POSF, clientul final poate să aleagă oferta de furnizare potrivită, sa transmită furnizorului toata documentația necesară încheierii contractului. Furnizorul poate fi schimbat în cel mult 24 de ora de la încheierea noului contract.
Ceva nu a mers bine? Mereu vrem să ne îmbunătățim serviciile, așa că intră in Informatii Utile, în secțiunea “Documente utile de descărcat”. Află de acolo cum poți trimite o plângere și în cât timp vom reveni cu un răspuns.